3. MÍSTO V KATEGORIIDigitální transformaceroku 2021

Když vás při pronajímání chaty nebo chalupy přestane bavit nekonečné papírování a správa velkého množství rezervací vám začne přerůstat přes hlavu, je čas sáhnout po rezervačním systému, který vám ubytování hostů usnadní. Každý systém se ale hodí na něco trochu jiného. Seznamte se s jednotlivými typy systémů, ať víte, který vybrat.

 

Podíváme se na základní typy rezervačních systémů, se kterými se při krátkodobém pronájmu chat, chalup nebo třeba glampingů můžete setkat. Jsou to:

  • hotelové rezervační systémy,
  • obecné rezervační systémy,
  • rezervační systémy zdarma.

 

Hotelové rezervační systémy

Jak už název napovídá, hotelové rezervační systémy najdou využití hlavně u hotelů a ubytování s větší kapacitou hostů. V těchto rezervačních systémech najdete typicky třeba:

  • online recepci (pro správu rezervací nebo knihy hostů),
  • nástroje pro skladové hospodářství,
  • funkce pro organizaci úklidové služby nebo
  • nástroje pro správu elektronických přístupových karet.

 

Mezi hotelovými rezervačními systémy najdete i takové, které jsou osvědčené, kvalitní a pokryjí většinu potřeb, které jako pronajímatel máte. Bohužel se ale hotelové systémy už tolik nehodí pro menší pronajímatele.

 

Hotelové rezervační systémy jsou robustní a umí toho hodně, bohužel se ale nehodí k pronájmu menších nemovitostí.

 

Když pronajímáte třeba chatu nebo chalupu, nejspíš pro vás budou hotelové rezervační systémy příliš těžkopádné. Obsahují totiž spoustu funkcí, které pro vás budou zbytečné, ale platit za ně budete i tak. Obecně jsou hotelové systémy pro drobné pronajímatele neúměrně drahé.

 

Pokud pronajímáte menší nemovitost, bude pro vás lepší volbou online rezervační systém ubytování jako třeba REZEO. Ten má jenom ty funkce, které jako drobný pronajímatel využijete. Nabízí totiž všechny výhody hotelových rezervačních systémů, ale je vytvořen na míru drobným pronajímatelům. Navíc za mnohem lepší cenu – REZEO pořídíte za zlomek ceny hotelového systému.

 

Obecné rezervační systémy

Jednoduchým řešením se může stát jeden z obecných rezervačních systémů. Takové systémy určitě znáte. Třeba od kadeřníka, automechanika nebo zubaře. Tyto rezervační systémy totiž mají velmi široké využití, což je jejich hlavní výhoda. Příliš univerzální zaměření ale může být i na škodu.

 

Jako pronajímatel nemovitosti totiž budete potřebovat, aby měl rezervační systém i funkce, které jsou šité na míru vašim potřebám. Obecný rezervační systém vám tak sice nabídne například přehledný kalendář nebo možnost online plateb, ale už neumí pohlídat třeba rezervace z ubytovacích portálů.

 

 

Univerzální rezervační systémy potěší svou všestranností, ale k pronájmu nemovitosti se nemusí hodit.

 

Pokud zvolíte obecný rezervační systém, nejspíše brzy narazíte na jeho limity a budete muset najít jiný. Lepší tak bude, když se rovnou poohlédnete jinde. Hledejte spíše rezervační systém, který je zaměřený přímo na pronajímatele nemovitostí.

 

Rezervační systémy zdarma

Bezplatné rezervační systémy jsou obdobou obecných rezervačních systémů. Bývají většinou navržené tak, aby zasáhly co největší okruh uživatelů. Typicky jsou zaměřené na drobné živnostníky nebo poskytovatele služeb, kterým stačí jednoduchý rezervační kalendář a pár funkcí navíc.

 

Sice mohou tyto systémy mnoha lidem stačit, ale mají svá úskalí. Nízká (nebo nulová) cena bývá vykoupena tím, že poskytují nekvalitní nebo žádnou zákaznickou podporu nebo mají omezené množství i kvalitu funkcí. Navíc nebudou vyhovovat potřebám poskytovatelům ubytování – zde platí totéž co o obecných rezervačních systémech.

 

Rezervační systémy zdarma neposkytují takový uživatelský komfort a zákaznickou podporu jako placené služby. Navíc často bývají zdarma jen v základní verzi.

 

Ani to kouzelné slůvko „zdarma“ nemusí platit beze zbytku. Mnohdy jsou tyto rezervační systémy zdarma pouze pro omezený počet rezervací nebo ořezané o důležité funkce. Je důležité si uvědomit, že vývoj kvalitního rezervačního systému s sebou nese velké náklady, což se nutně promítne v jeho ceně. Vyvinout opravdu kvalitní systém, který bude navíc úplně zdarma, prostě není možné.

 

Jaký rezervační systém vybrat

Shrnuli jsme si pár základních typů rezervačních systémů. Pro vás jako drobného pronajímatele rekreační nemovitosti tak bude podstatné držet se těchto zásad:

 

  • Rezervační systém by měl být zaměřený přímo na pronajímatele ubytování, aby pokryl všechny vaše potřeby.
  • Měl by být za rozumnou cenu. Když pronajímáte chalupu, je nesmysl platit za rezervační systém stejnou částku jako velký hotel.
  • Oceníte i kvalitní zákaznickou podporu (ideálně v češtině). Když totiž něco nefunguje nebo si nevíte rady, znamená to, že bez rychlého řešení přicházíte o čas a peníze.

 

Vyzkoušejte rezervační systém REZEO, který je vytvořen na míru drobným pronajímatelům chalup, chat, apartmánů nebo glampingů. Stojí rozumné peníze a kvalitní zákaznickou podporu v češtině máte neustále k dispozici. Navíc si ho můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma.

Přečtěte si také...

×

Aplikace lze stáhnout pouze do mobilního zařízení.

Otevři rezeo.cz v mobilním zařízení, následně klikni na „Stáhnout“, přihlas se do aplikace a ulož na plochu.